Читайте нас в соціальних мережах

Як обрати зернову каву?

Понеділок, 18 вересня 2023 15:39
Як обрати зернову каву?
Зернова кава - ароматна та насичена. Американо, еспресо, лате - терміни, які знають всі.

Ці неймовірні напої можна куштувати, як у кав’ярнях, так і готувати вдома. При цьому навіть не треба бути володарем кавової машини. Різноманіття сировини: від розчинної сублімованої кави до цілих бобів, дає можливість насолоджуватися напоєм приготованим будь-яким способом. Але якщо ви цінуєте оригінальність кавового смаку, то, вочевидь, замислювались о придбанні кави саме в зернах. 

Кава зернова має більше користі та в цілому позитивно впливає на організм. Але для того, щоб знайти сорт кави відповідний до вподобань, як би того не хотілося, доведеться спробувати багато різних виробників. А щоб обрати було простіше, перейдемо до ознайомлення з основними секретами смаку кавових зерен.

Основні секрети вибору зернової кави

Кава в зернах завжди була і буде найпопулярнішим видом сировини серед кавоманів. І перш ніж зупинити свій вибір на якомусь конкретному бренді, пропонуємо ознайомитись з особливостями, які впливають на смакові якості.

  1. 1. Свіжість бобів. Цікавим фактом є те, що одразу після обсмаження, боби пахнуть не дуже приємно, адже з них продовжує виділятися вуглекислий газ. Тому перед фасуванням зерна кави повинні відстоятися декілька днів, щоби набути оптимальних смакових якостей для вживання. Загалом, термін “життя” бобів складає 30 днів - це максимальний період протягом якого розкривається аромат. Варто враховувати, що потрапляння повітря у відкрите пакування швидко погіршує якість смажених зерен, позбавляє їх спокусливого аромату і смаку. Звісно, зерна не псуються за місяць, не стають непридатними для приготування чи навіть шкідливими для здоров’я (загальний термін придатності бобів +- рік). Вживати їх після 30-денного терміну можна, але ваші напої вже втратять насичений смак. Інколи навіть може з’явитися неприємний гіркуватий присмак. Саме тому краще обирати кавові зерна, яким з моменту обсмаження, не більше цього строку. 
  2. 2. Рівень обсмаження зерен. Традиційна класифікація поділяє зерна за кольором. Вони можуть бути світлими, середніми або темними. Зерна легкого ступеня обсмаження світло-коричневі, підсушують їх при температурі від 180°C до 205°C. Наприклад, для приготування в аеропресі неглибоке обсмажування є більш цікавим, оскільки дозволяє відчути різні аромати та палітру смаків кави. Однак таке обсмажування не є найкращим вибором для приготування в домашній кавоварці. Кава не розкривається повністю, а кислотність стає більш вираженою та малоприємною. Середнє обсмаження відбувається вже за температури до 230°C і боби на виході отримують помірний коричневий колір зі світлою прожилкою. Цей ступінь обсмаження є найбільш розповсюдженим у всьому світі та має приємну кислинку, що відрізняється в залежності від сорту. Відмінною перевагою також варто рахувати універсальність заварювання кави середнього обсмаження. Смак буде однаково приємним при приготуванні як в турці, так і в чашці, як в кавомашині, так і за допомогою крапельного методу. Темні зерна отримують шляхом обсмаження за температури 240°C або 250°C. Особливість їхня в гіркуватому присмакові. Загалом, чистий вид цієї кави не всім прийдеться до смаку, але в поєднанні з молоком виходить дуже виграшний тандем. Для того, щоб дізнатися яка кава вам сподобається більше, варто спробувати різні ступені обсмажування.
  3. 3. Сорт. Робуста – сорт з високим вмістом кофеїну та міцним монотонним смаком. Це недорога кава, як з точки зору вартості, так і транспортування в Україну. Водночас сорт робуста має як недоліки, так і переваги. Кава, приготована з чистих сортів робусти міцніша, але має злегка землистий смак і не вирізняється ніякими особливостями. Кава арабіка набагато багатша на смак, аромат і відтінки. Як правило, вона м’якша, але містить менше кофеїну. Щоб зробити каву насиченою, але при цьому зберегти цікавий смак, рекомендується використовувати суміш арабіка\робуста в різних пропорціях.
  4. 4. Пакування повинне бути вакуумним або газовим, запакованим в захищеному середовищі. Наявність етикетки або друкованої інформації про сировину: адреса потужностей та країна походження, рівень обсмаження зерен, сорт кави, термін придатності.
  5. 5. Помел кавових зерен. Для смаку напою ідеально коли боби перемелені безпосередньо перед використанням. Бо, по-перше, як згадувалось вище, якщо до пакета з меленою кавою потрапить повітря, вона швидко втратить свій унікальний смак. А по-друге, коли купується вже мелена кава, неможливо роздивитись зерна. І в такій сировині можуть бути боби з тріщинами, нерівномірно обсмажені або пересмажені та навіть прогірклі і зіпсовані зерна. 

Це головні моменти, яким слід приділити увагу при виборі зернової кави. Варто враховувати не тільки смак, а і якість сировини. Адже кава швидкого приготування теж має гарний смак, але це зовсім не та “кава”.

Кава зернова

Походження кави впливає на її смакові властивості

Важливим фактором смаку є також і країна походження кавових бобів. Особливою увагою виробників користуються зерна з:

  • - Бразилії. Класичний смак бразильської кави - солодкуватий з нотами карамелі, горіхів та шоколаду. Напій з таких зерен має оксамитову текстуру з майже відсутньою кислинкою. Бразильські виробники кави зробили акцент саме на якості сировини, а не на кількості;
  • - Мексики. Мексиканські кавові зерна мають сильнішу кислотність і яскраво виражений шоколадний присмак. Тонкий смак цитрусових нот і глибокий аромат надають напою особливої пікантності;
  • - Колумбії. Дуже складно визначити смакові характеристики спільні для всіх видів зерен, що ростуть в Колумбії. Адже кожен з регіонів має свої особливості вирощування. Але майже вся сировина має унікальний смак тропічних фруктів, червоних ягід та солодкі ноти шоколаду та цукрової тростини. Колумбійська кава м’яка, а зерна не набувають гіркоти навіть при сильному ступені обсмажування;
  • - Індії. Тонкий аромат спецій і тропічних фруктів вірна ознака індійської кави. Кардамон, мускатний горіх, гвоздика та перець - особливості присмаку індійської кави;
  • - В’єтнаму. Поціновувачі кави виділяють такі особливості в’єтнамської сировини: аромат какао-бобів, присмак шоколадної гіркуватості, вершків, ванілі та карамелі.
  • - Ці країни-виробники мають найкращі умови для вирощування та дозрівання якісних бобів. Тому зовсім не дивно, що експорт кавової сировини з цих регіонів складає понад 80% від світового. І наостанок розглянемо переваги кави в зернах.

Переваги зернової кави

Кавові боби насичені корисними мікроелементами, антиоксидантами та ефірними оліями. Саме завдяки їм приготований напій має характерний смак та аромат. Натуральний кофеїн, що міститься в бобах, в цілому позитивно впливає на людину. Він бадьорить та виводиться з організму токсичні речовини. 

Кава в зернах

Цінність зерна полягає у натуральній оболонці, яка “консервує” корисні речовини. Під час помелу захисний шар зерна руйнується і кава розкриває свої властивості. Додатковим плюсом є те, що кавові боби неможливо підробити та додати до них штучні домішки. Коли ви купуєте каву в зернах то насправді отримуєте натуральний високоякісний продукт. Тому вірні каволюби стверджують, що кава зернова - найкращий продукт для того, щоби отримати максимум насолоди і користі від філіжанки кави.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ