Читайте нас в соціальних мережах

Позичальники повертаються до оформлення мікрокредитів - аналітики Promocodius відмічають збільшення запитів на промокоди МФО

П'ятниця, 02 червня 2023 10:56
Позичальники повертаються до оформлення мікрокредитів - аналітики Promocodius відмічають збільшення запитів на промокоди МФО
У 2022 році обсяги ринку небанківського кредитування зменшились у 2,7 раза через війну, вимушений виїзд українців за кордон та зміни купівельної поведінки.

На початку 2023 року ситуація трохи стабілізувалась: аналітики відмічають, що населення знову почало цікавитись так званими “кредитами до зарплати”.

Кількість мікропозик зростає

Аналітики порталу promocodius.com розповіли про зміни в попиті на промокоди мікрофінансових організацій. Якщо на початку 2022 року українці скоротили майже вдвічі кількість запитів на такі послуги, то вже в IV кварталі 2022 року та I кварталі 2023 року попит почав стрімко зростати. При цьому варто зазначити, що станом на початок квітня поточного року на українському фінансовому ринку працювало 105 МФО, основною спеціалізацією яких є надання мікропозик. Протягом 2022 року закрилось близько 10 таких компаній.

Найчастіше у квітні користувачі шукали промокод Сcloan - однієї з найвідоміших в Україні МФО. Позичальники зараз більше цікавляться невеликими позиками (до 25 000 гривень) на короткий період (до 20 днів). Менший попит мають кредити з періодом виплати 70-140 днів.

Звичайно, оформляючи кредити онлайн, більшість потенційних позичальників шукають вигідніші умови. Для прикладу, аналітики відмічають, що в останні місяці збільшився попит на промокод Zecredit, зокрема, у випадках оформлення першого кредиту. МФО пропонує нижчу процентну ставку або ж знижену комісію для клієнтів, які звертають в компанію вперше.

Ситуація на ринку у 2023 році

Аналітики фінансового ринку відмічають, що протягом 2021 року в Україні було видано близько 1 мільйона мікрокредитів на суму понад 65 млрд гривень. А ось у 2022 році тільки 450 тисяч позик на суму 23,9 млрд грн. Парадокс ситуації на ринку мікропозик минулого року полягає в тому, що попри високу інфляцію в країні та суттєве зниження купівельної спроможності українці змогли скоротити кількість звернень до МФО.

Крім того, загальний обсяг заборгованості за мікрокредитами також скоротився. Попри скруту і надважку ситуацію в країні українці стабільно розраховувались з МФО. Якщо наприкінці 2021 року загальний обсяг заборгованості становив 13 млрд грн, то на початок 2023-го він скоротився до 8 млрд грн. Тобто, не зважаючи на падіння купівельної спроможності, населення швидко гасить свої борги.

Експерти вважають, що позитивні тенденції на ринку збережуться. Зокрема, директор компанії ProFin Consulting Вадим Березовик відмітив наступне: “Гадаю, як і II кварталі, так і в II півріччі українці повертатимуться з-за кордону ще частіше, а це – розширення клієнтської бази банків і МФО. Громадяни запаслися оптимізмом напередодні контрнаступу. А це теж гратиме на зростання обсягів кредитування".



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ