Читайте нас в соціальних мережах

Вібрації керма при їзді: причини та способи усунення

П'ятниця, 20 січня 2023 20:06
Вібрації керма при їзді: причини та способи усунення
Перебуваючи за кермом абсолютно справного автомобіля, водій не відчуває жодних вібрацій від кермового колеса.

Якщо ж з'явилося биття, це може вказувати на різні проблеми з одним з ключових вузлів транспортного засобу.

Вібрація керма виникає як результат нерівномірного розподілу навантажень на колеса, а потім через передачу енергії від ходової частини і кузова кермовому механізму. Вона може бути помітнішою при виконанні окремих завдань:

  • при гальмуванні;
  • переході на більш високу швидкість;
  • виконання різких поворотів на нерівній дорожній поверхні;
  • під час спокійної їзди на помірній швидкості.

Це дуже поширене явище, яке можна вважати природним наслідком експлуатації автомобіля. Важливо вчасно його виявити та усунути, щоб зберегти комфорт та безпеку на стабільно високому рівні. Втішає те, що часто такі проблеми мають просте та швидке вирішення. Хоча цілком можливо автомобілісту доведеться купити нові деталі чи колеса. Інтернет-магазин INFOSHINA радий представити широкий вибір найрізноманітніших моделей шин для літнього та зимового сезону. В асортименті покришки для легкових авто, позашляховиків та кросоверів, мікроавтобусів та вантажівок, а також для інших типів транспорту. Нова гума гарантовано забезпечить високу керованість та безпечне проходження найнебезпечніших ділянок колії.

Що робити, якщо з'явилася вібрація на високій швидкості

Якщо водій відчуває, що кермо починає бити на швидкості вище 80 км і биття посилюється при підвищенні динамічності, то проблема може бути колесах. Найчастіше це відбувається через проблеми з балансуванням коліс. Однак, це не єдина причина. Під час перевірки майстер може виявити:

  • деформацію дисків. Геометрія колісних дисків може бути порушена в результаті сильного удару або просто через те, що вони використовуються дуже давно і просто вийшли з ладу. Не варто відкидати можливість заводського шлюбу;
  • появу гриж на боковині шин – наявність такого здуття говорить про те, що покришки мають бути замінені;
  • дефекти підшипника - поломка цієї деталі незмінно позначається на тому, наскільки плавно обертається колесо. Якщо воно починає обертатися ривками, водій помічатиме вібрацію в кермі;
  • недостатній тиск у шинах – загалом неправильний тиск у автошинах призводить до цілого ряду проблем і зокрема до появи вібрації у рульовому колесі. Важливо регулярно відстежувати та коригувати його.

Перевіряючи всі деталі і вузли, варто також приділити увагу питанню правильної установки коліс. Іноді ступиці не поєднуються з вибраними дисками або болти неправильно затягнуті.

Биття керма на помірній швидкості

Такі випадки трапляються рідше і зазвичай у холодну пору року. Причина може бути в банальному забрудненні колісних дисків (бруд, сніг, лід). Також дуже ймовірно, що вібрацію створюють слабко затягнуті болти. Ще фахівці рекомендують перевірити стан кульових опор. Якщо вони сильно зносилися, це провокуватиме появу вібрації в кермі.

Биття керма на малій швидкості також може бути результатом їзди на деформованих дисках. До того ж варто перевірити кріплення двигуна, а зокрема рівень зносу вентилятора кондиціонера.

Вібрація керма при входженні в повороти та при русі поганою дорогою

Найбільш поширена причина цієї проблеми в поломках деталей ходової частини або кермового механізму. Щоб усунути її, потрібно перевірити наконечники рульових тяг (вкладиш та пильовики), особливо, якщо биття проявляється саме на нерівній трасі.

Також необхідно приділити увагу рульовій рейці. Її поломка супроводжується вібрацією, яка потім перетворюється на удари. Якщо ж водій помічає хрумкі звуки, це знак, що настав час замінити шрус.

У пошуках причини появи вібрації варто подивитися, в якому стані знаходяться амортизатори та сайлентблоки. Експерти кажуть, якщо з'явилися підозри в поломці останніх, їх потрібно відразу замінити.

Нарешті, досить часто причина биття керма полягає в тому, що з ладу вийшли підшипники.

Перевірку автомобіля та його ремонт краще проводити за допомогою майстра, ліпше за все звернутися на СТО та довіритись професіоналам.