Читайте нас в соціальних мережах

На що звертають увагу при покупці газової плити?

Вівторок, 03 січня 2023 17:54
На що звертають увагу при покупці газової плити?
Незважаючи на те, що газові плити на деяких кухнях поступово замінюються іншими пристроями, багато споживачів все ж від них не відмовляються.

Якщо ви обираєте цей тип кухонного агрегату, вас порадує просте і швидке регулювання полум'я. Про безпеку при покупці не потрібно турбуватися – сучасні газові плити оснащені різноманітними запобіжниками.

За якими ж параметрами варто порівнювати газові плити? При виборі орієнтуйтеся на габарити, енергоспоживання, тип та об'єм духовки. Якщо ви купуєте окрему варильну панель, у вас буде вибір різної кількості конфорок і їх розміщення та функцій, що пропонують сучасні газові плити.

Види газових плит

Газові плити представлені на ринку у декількох варіантах. Ви можете вибрати пристрій в комплекті з варильною панеллю та газовою духовкою або комбінацію газової плити та електричної духовки.

Газова плита та газова духовка

Великою перевагою таких агрегатів є їх низька ціна. Разом із оптимальними експлуатаційними витратами ви заощадите чималу суму у сімейному бюджеті. Недоліком є необхідність підключення до газової мережі.

Любителі кулінарії хвалять швидкий нагрів та його миттєве регулювання. Щодо цього газова плита і, перш за все, газова варильна поверхня явний лідер серед інших рішень для кухні. Проте зверніть особливу увагу на безпеку, якщо у вас є маленькі діти – під час приготування їжі на газовій плиті горітиме відкрите полум'я. Але вам не потрібно турбуватися про небажаний витік газу завдяки вбудованому запобіжнику.

Найбільшим недоліком можуть вважатися складнощі встановлення температури в духовці для випікання. Потрібно більше практики, щоб знайти правильну температуру. У вас не буде такого ж діапазону, як у електричної духовки, але від 150 до 290°C має бути достатнім. Газова духовка також сильніше висушує продукти при випіканні.

Комбінована плита

Комбінована газова плита має газову варильну поверхню та електричну духовку. Цей тип плит дуже популярний через спрощений контроль температури під час випічки. Користувачу доступний широкий діапазон температур для кращого їх регулювання під час приготування їжі. Але при цьому переваги газових конфорок залишаються. Однак все одно необхідне професійне підключення приладу.

Вбудована газова плита

Кожен вбудований прилад надає кухні певної елегантності, оскільки не порушує цілісності зовнішнього вигляду кухонної шафи. Ще однією перевагою є те, що залишки їжі не потрапляють в щілини між плитою та стіною або меблями – бо щілин немає.

Газова плита, яка стоїть окремо 

Цей тип - один із найдешевших, встановлення також найпростіше. Якби ви у майбутньому переїжджали і хотіли забрати газову плиту із собою, це не стало б проблемою. Недолік лише у тому, що такий пристрій дуже складно підігнати до кухонної стільниці. Залишаються непривабливі щілини, в яких осідатиме бруд.

Якщо все ж вирішите купити газову плиту такого типу, то виявите, що пропозицій на ринку дійсно багато. Ви зможете вибрати з багатьох розмірів, кольорів та різної кількості пальників.

Критерії вибору якісної газової плити

Розмір

Газові плити зазвичай випускаються розмірами 50-60 см завширшки та глибиною. Крім цих розмірів, поцікавтеся об'ємом духовки для випікання.

На ринку можна знайти окремі газові варильні панелі, які можуть мати більші габарити. Ви знайдете моделі шириною 60-90 см, і на цих панелях буде доступно більше пальників. Перевірте два розміри: фактичний розмір варильної поверхні, на якій розміщені конфорки, та загальний розмір, включаючи місце для елементів керування. Це важливо з погляду розміщення пристрою на кухні.

При порівнянні розмірів враховуйте, наскільки великі у вас каструлі і скільки конфорок ви зазвичай використовуєте одночасно. У продажу найчастіше бувають моделі з чотирма та більше конфорками, але для невеликих приміщень можна придбати окремі варильні панелі з меншою кількістю конфорок.

Надійність та безпека

Запобіжник повинен забезпечувати безпеку навіть поза часом приготування. Він запобігає виникненню несподіваних витоків газу. Коли пальник не горить, пристрій перекриває подачу газу. Газ перестане виходити, навіть якщо на пальник проллється рідина й полум'я згасне.

Якщо ви шукаєте прилад, в якому виробники подбали про захист дверцят духовки, шукайте моделі з двома-трьома шарами скла. Крім того, що такі двері захистять вас від опіку, вони ще й забезпечать менший виток тепла в навколишній простір.

Маркування енергоефективності

Кожен споживач при купівлі побутової техніки має цікавитися її енергоефективністю. Інформацію про це можна знайти на етикетці. Комбіновані газові плити з позначенням А+++, А++ та А+ є найбільш економічними. Іноді ви можете знайти на ринку газові плити класу B, але вони менш економічні. 

Функції та обладнання

Сучасні газові плити мають корисні функції, які роблять приготування їжі приємним та ефективним.

  1. Освітлення. Дозволяє контролювати вигляд продукту під час приготування, не відкриваючи дверцят.
  2. Місце для зберігання. На кожній кухні потрібно зберігати багато посуду для приготування їжі та випічки. Місце для зберігання бляшанок або інших предметів першої необхідності завжди стане в нагоді.
  3. Кришка. Багато газових плит обладнані практичною кришкою, щоб закривати варильну поверхню, коли вона не використовуються. З нею ви можете використати пристрій як частину кухонного гарнітуру. Кришки зазвичай металеві, але можна зустріти і скляні конструкції.
  4. Таймер. Ця функція дозволяє встановити час для приготування їжі. Таймер попереджає вас про те, що їжа готова або що ви повинні її перевірити.
  5. Приготування на грилі. Якщо духовка обладнана окремим пальником, ви зможете готувати на грилі. Цей пальник розташований у верхній частині. Приготування страв на грилі буде ще більш досконалим, якщо плита оснащена обертальним вертелом.

Типи та кількість конфорок

Газові плити пропонують нам на вибір різні типи пальників.

  1. Конфорка WOK. Ви знайдете її в основному на моделях з п'ятьма конфорками. Використовуючи сковороду WOK, можна повною мірою скористатися перевагами швидкого обсмажування продуктів. На цю конфорку можна ставити великі каструлі. Так ви досягнете більш рівномірного прогріву.
  2. Великі конфорки. На них можна приготувати одночасно велику кількість їжі, швидко приготувати макарони, картоплю чи інші страви. Зверніть увагу на відповідний розмір посуду, щоб не було зайвих витоків тепла з боків.
  3. Середні. Якщо ви готуєте їжу, яка потребує швидкої зміни температури, пкраще використовувати середні конфорки. На них ви зможете використовувати переваги і високих, і середніх температур.
  4. Маленькі. Використовувати маленькі конфорки краще  для повільного розігріву і приготування їжі. Можна використовувати їх, наприклад, для розтоплення шоколаду або приготування соусів. Часто вони йдуть як доповнення в плиті індукційній.

Щодо кількості конфорок, вона зазвичай варіюється від 2-х (газова плита настільна) до 6-х. Найбільш популярними є стандартні газові плити з 4 конфорками.

Варильна поверхня

Якщо ви купуєте окрему варильну панель, у вас є вибір з багатьох доступних матеріалів. Серед найпопулярніших – варильні панелі з нержавіючої сталі. Міцність цього матеріалу та простота догляду доповнюються елегантним зовнішнім виглядом. Якщо ж ви шукаєте щось особливе, оберіть газову плиту зі склокераміки. Перевагою, крім приємного зовнішнього вигляду, є легше очищення пристрою.

Недорогі газові плити

Gorenje GN 5112 WH

Бюджетна модель газової плити від бренду Gorenje. Відрізняється оптимальною кількістю функцій, ефективним розташуванням елементів керування, місткою духовкою, опцією електричного запалювання, продуманим висувним ящиком. Простота використання та економічність пристрою роблять газову плиту Gorenje GN 5112 WH оптимальним рішенням для великої родини.

Electrolux EKG 95010 CX

Продуманий пристрій, що ефективно справляється з різними кулінарними завданнями. Є кришка зі скла, що додає агрегату урбаністичний зовнішній вигляд. У комплекті газової плити – якісна духовка та система газового контролю, яка робить пристрій стабільним та безпечним.

Середня цінова категорія

GORENJE K 5351 XF

Газова плита gorenje з електричною духовкою має сучасний корпус та стильне оформлення. Варильна поверхня – 4 конфорки з різною потужністю. Безпечне використання забезпечене функцією газового контролю. Газова плита gorenje відрізняється місткою електричною духовкою в 70 літрів, яка належить до класу енергоспоживання А.

BEKO FSM 62120 DW

Ця газова плита з електричною духовкою – оптимальна комбінація зручних та корисних функцій: наприклад, газ-контроль, що блокує подачу живлення, коли полум'я гасне. Поверхня обладнана чавунними ґратами, є електричне запалювання та механічний таймер, що відраховує час готування.

Кращі газові плити сегмента преміум

Electrolux EKK 96498 CX

Серед плюсів:

  1.     висока якість оформлення;
  2.     привабливий вигляд;
  3.     розширені функції;
  4.     зручний таймер та інші.

Kaiser HGG 61532 R

Серед плюсів:

  1.     міцна скляна поверхня;
  2.     металеві ґрати;
  3.     висока якість оформлення;
  4.     газовий контроль;
  5.     ефективний гриль.

Мінусів, окрім досить високої ціни, не виявлено.