Читайте нас в соціальних мережах

Інноваційні методики лікування кореневих каналів допоможуть зберегти зуб

Понеділок, 18 квітня 2022 17:34
Інноваційні методики лікування кореневих каналів допоможуть зберегти зуб
Що таке стоматологія, добре відомо всім.

А от що таке ендодонтія, мало хто знає, хоча багато хто протягом життя неодноразово та проходив саме ендодонтичне лікування, коли звертався по допомогу до стоматолога.

Ендодонт - внутрішні структури зуба

Будь-який зуб складається з твердих тканин (дентин, емаль коронки та зубний цемент, що вкриває ззовні корені) та пульпи, що заповнює камеру всередині коронки та кореневі канали. Якщо вчасно не вилікувати карієс, що вражає тверді тканини, руйнується спочатку емаль, потім дентин, згодом інфекція потрапляє до внутрішньої камери зуба та викликає запалення пульпи. Вона уся пронизана кровоносними судинами та нервовими волокнами, звідси й нестерпний біль у разі запалення (пульпіту).

Кому та коли потрібне ендодонтичне лікування

Ендодонтичне лікування проводиться, коли патологічний процес розвивається всередині пульпової камери, кореневих каналів, іноді - при запаленні тканин за межами зубного кореня. Існує принаймні 2 міфи, помилкових думки щодо такого лікування.

  1. Ендодонтичне лікування молочних зубів у дітей не проводиться.
  2. Якщо провести лікування каналів зуба, цей зуб більш ніколи не буде боліти.

Насправді ризик пульпіту молочних зубів досить високий, просто через особливості будови кореневих каналів він часто протікає без сильного болю, виражених симптомів запалення. Це не означає, що молочний зуб не потрібно лікувати, небезпечне джерело інфекції слід прибрати якнайшвидше. А передчасне видалення уражених пульпітом молочних зубів є вкрай небажаним, після нього порушується прикус та виникають супутні проблеми.

Щодо другого пункту, потреба у вторинному лікуванні, пломбуванні каналів виникає досить часто. Зазвичай це пов`язано з помилками в процесі первинного лікування - канал недостатньо ретельно вичистили, при заповненні пломбувальним матеріалом залишились невеликі порожнини, була порушена цілісність кореня. Недолікований пульпіт може ускладнюватись патологічними процесами у тканинах, що оточують корінь. Сучасні технології ендодонтичного лікування дозволяють врятувати зуб із гранульомою, кістою біля кореня.

Переваги сучасних технологій

Щоб звести до мінімуму ризик помилок, ускладнень, потрібна висока кваліфікація спеціалістів у поєднанні з передовими технологіями. Саме таке поєднання характерне для клініки "Діамант", що в Тернополі:

  • у клініці є лікарі, що спеціалізуються саме на ендодонтичному лікуванні;
  • в процесі діагностики та лікування лікар робить КТ знімки та використовує мікроскоп, що дозволяє ретельно обстежити зуб, виявити найдрібніші відгалуження кореневих каналів, очистити та запломбувати їх повністю.

У клініці "Діамант" таких мікроскопів цілих два, в тому числі унікальний Karl Kaps. А ще тут дбають про комфорт дорослих та маленьких пацієнтів, які можуть підтвердити, що лікувати зуби у "Діаманті" не страшно та не боляче, а навіть цікаво.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ